Gustav Adolf Lützen -en historisk plats

Gustav Adolf-utställning i Lützen

I år är det 375 år sedan Gustav II Adolf stupade i 30-åriga kriget och 100 år sedan kapellet vid ”Gustav Adolf Gedenkstätte” i Lützen stod klar. Dessutom är det 175 år sedan föreningen ”Gustav-Adolf-Werk”, Tysklands äldsta evangeliska hjälporganisation, grundades. Detta är tre bra anledningar att organisera en utställning om Gustav II Adolf. Mellan den 1 september och 2 december 2007 kommer utställningen ”Gustav Adolf, König von Schweden – Die Kraft der Erinnerung” att äga rum på museet på Lützens slott. Under utställningen kommer man bland annat att kunna beskåda klädesplagg från Gustav II Adolf. Ett av klädesplaggen är kungens älghudskyller, som kejserliga soldater hade tagit från den döde kungen och skickat till kejsaren i Österrike. Kyllret lämnades tillbaka till Sverige efter Första Världskriget som tack för humanitär hjälp, och brukar numera vanligtvis vara utställd på livrustkammaren i Stockholm.

Lämpling,prisvärd övernattning (en eller flera nätter)
PENSION LANDHAUS
Starsiedeler Straße 2
Lützen
06686
Tel. : +49-34444-20495
Fax.: +49-34444-20098
http://www.landhaus-fleischhauer.de

www.luetzen-info.dehttps://www.welt.de/geschichte/article170651348/Bleikugeln-zeigen-wie-Gustav-Adolf-bei-Luetzen-starb.html

http://www.himmelsscheibe-erleben.de

http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=13239

Sonnenobservatorium Goseck

LANDHAUS FLEISCHHAUER Lützen bei Leipzig -GUSTAV ADOLF STADT

LANDHAUS FLEISCHHAUER Lützen bei Leipzig -GUSTAV ADOLF STADT

Gustav Adolf- rutt

Liksom 30-åriga kriget kan betraktas bara i samband med reformationen och motreformationen som numera äger rum, kan protestantis ka svenskarnas bidrag under Gustav II Adolfs ledning, för att erhålla konfessionellt oberoende, inte uppskattas högt nog. Gustav Adolf rutten följer svenska härens spår och försöker rätta sig efter historiska händelser på flera nivåer. Det gäller att ge besökarna historiska bakgrundsinformation och att samtidigt presentera själva platserna för händelserna och inbjuda till självrekognoscering.

Därutöver finns med hänvisningar till lokal skildring och representation på internet också en annan avsikt: det gäller inte bara att bygga upp en ny turistrutt, utan också att väcka intresse för en dialog som antingen har som ämne årets 350-årsjubileet av den Westfaliska freden som föremål (titta också på http://www.wikipedia.org) eller som inbegriper lokalpolitiska intressen, t ex Lützens slott, som hotas av stängning.

Och precis här, i den lilla socknen Lützen, i vars omgivning den svenske kungen stupade i ett av 30-åriga krigets största slag, startar vi vår Gustav Adolf rutt. Lützen bildade ett av de svenska härens viktigaste stationer och därför är den här lilla staden också utgångspunkt till vår färdsammanställning, som är uppbyggd enligt pärlbandets princip, så att man kan bygga ut den efter eget tycke och tematiska innehåll. Vi håller just på med att gestalta de här sidorna, så att du snart kan få information inte bara om Lützen, men också om Weißenfels, Naumburg etc.

Westfaliska fredens 350-årsjubileum – Vilken betydelse hade det här fredslutet för Europa? Redan år 1948 ställde historikern Max Brauchbach frågan om det inte fortfarande är så att personer som Tilly, Wallenstein eller Gustav Adolf är mycket kända, men inte Münsters och Osnabrücks sändebud. Om man betänker, att en sådan fredskongress ägde rum för första gången i den europeiska historien, att den behövde motsvarande lång inkörningsperiod, led många bakslag och slutligen – med alla kritiska anmärkningar om slutresultatet – verkligen kom till stånd, då kan man knappast överskatta betydelsen och dugligheten hos de dåtida fredssändebudena: Utkämpa ett slag kan var (och en). Braubach: ”… Kontraktens alla svåra fel och brister kan inte ta berömmelsen ifrån skaparna av avtalet, att de har satt fram fredstanken i en värld behärskad av en vild soldatesk och att de har därmed skapat förutsättningarna för att övervinna de fruktansvärda krigsskadorna.”

I vår tid då krigets grymhet på nytt visar sig och då den skenbart civiliserade världen bringas ur fattningen av ”etnisk rensning” och Warlord-legoknektar och reagerar endast tveksamt, framstår dåvarande ansträngningar i ett annat ljus: Konfliktbemästrande och försoningens väg är lång och den kommer inte förbi dialoger och med bakslag behäftade förhandlingar. Historien kan också lära oss tålamod och visa oss på den nödvändiga ansträngninen att om och omigen föra fredsamtal.

L

Lützen – what’s that, is it a place and where is it located? The Swedes and Germany Using an expression from the Middle Ages, Lützen is located just outside the gates of Leipzig. Furthermore, it is located on the route of the Swedes when travelling to Southern Europe. You may ask why? Because it is a site of pilgrimage for Swedish visitors. Their King Gustav-Adolf II fell in battle in Lützen on November 6, 1632 fighting on the Protestant side in Germany. Every child in Sweden is taught at school to commemorate this fateful day as a national highlight.Carl Gustav in LützenNamnet Lützen fär väl de flesta svenskar att tänka pä det dimmiga slagfält där Gustav II Adolf stupade under slaget vid Lützen den 6 november 1632.Samtidigt som Gustav II Adolf föll skadades ocksä hans knekt,Jacob Eriksson,svärt.Efter slaget lät han

et vidskriptionen G.A. 1632

Annons

Etiketter: , , , , , , ,

2 svar to “Gustav Adolf Lützen -en historisk plats”

 1. Lena Says:

  magnificent put up, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t realize this.
  You should continue your writing. I’m sure, you have a
  great readers’ base already!

 2. Cur.lv Says:

  It’s the best time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this submit and if I
  may I want to recommend you few attention-grabbing things or tips.
  Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.

  I wish to learn more issues approximately it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: